Het bedrijf handelt voor meer dan $ 150 per aandeel vanaf de oorspronkelijke prijs van $ 68

Controverses hebben het enthousiasme van investeerders niet kunnen temperen

 

De aandelen in Airbnb zijn meer dan verdubbeld toen het bedrijf donderdag begon met handelen op de Nasdaq-beurs – een prijs die het kortetermijnverhuurbedrijf waardeerde op bijna $ 100 miljard.

 

Stealth-belastingen op Uber en Airbnb zullen de massa geen kwaad doen

De aandelenverkoop kwam toen de Amerikaanse aandelenmarkten tot recordhoogtes stegen en investeerders schreeuwden om nieuwe uitgiften. Tot dusver is er dit jaar meer geld opgehaald uit de verkoop van aandelen dan in 1999, het hoogtepunt van de dotcom-boom. Amazon aandelen te koop.

 

 

Opgericht in 2008 nadat mede-oprichters Joe Gebbia, Brian Chesky en Nathan Blecharczyk op het idee kwamen om luchtbedden te huren in hun appartementen in San Francisco, Airbnb heeft nu wereldwijd meer dan 7 miljoen kortetermijnvermeldingen en voor $ 100 miljard zou het twee keer worden gewaardeerd de waarde van Marriott, de grootste hotelexploitant. Koop aandeel op de markt.

 

De aandelenverkoop kostte $ 68 per aandeel, maar het bedrijf begon te handelen tegen meer dan $ 150 per aandeel te midden van felle biedingen en sloot de dag af op $ 144,70.

 

“Ik weet niet wat ik nog meer moet zeggen”, zei Chesky, CEO van Airbnb, toen hij in een interview met Bloomberg Television vertelde over de mogelijke openingsprijs. “Ik voel me er erg door vernederd.”

 

Het bedrijf worstelde in de eerste maanden van de coronaviruspandemie toen de reis tot stilstand kwam. In april ontsloeg het 25% van zijn personeel – bijna 1.900 werknemers. Maar boekingen zijn teruggekeerd toen mensen de steden ontvluchtten en anderen huuraccommodaties op rijafstand boekten.

 

De verkoop voegt miljarden toe aan het fortuin van de oprichters en stelt het personeel in staat om tot 15% van hun aandelen te verkopen na de notering, in plaats van te wachten op de gebruikelijke lock-up periode, waardoor er meer miljonairs ontstaan.

 

Airbnb heeft de reismarkt op zijn kop gezet en bleek daarbij een controversieel bedrijf te zijn. Het bedrijf ligt onder vuur van inwoners en lokale politici in steden van Barcelona tot New Orleans vanwege de impact op lokale gemeenschappen. In New Orleans hebben lokale bewoners bijvoorbeeld geklaagd over de stijgende huurprijzen en het gebrek aan huisvesting, omdat investeerders eigendommen op korte termijn te huur hebben gekocht.

 

Volgens de waakhondwebsite Inside Airbnb is het aantal Airbnbs in New Orleans tussen 2015 en december 2018 gestegen van 1.905 naar 6.508. Steden, waaronder Kyoto en Berlijn, hebben het bedrijf verboden en strikte nieuwe regels opgelegd om de verhuurmogelijkheden voor de lokale bevolking te behouden.

 

Amnesty International riep dinsdag het bedrijf op om meer dan 200 huurwoningen in de illegale door Israël bezette Palestijnse Gebieden te verwijderen.

 

“Geen enkel bedrijf zou partij moeten zijn bij mensenrechtenschendingen en totdat Airbnb zijn zakelijke relatie met de Israëlische nederzettingen beëindigt, zal het diep gecompromitteerd zijn”, zei Saleh Higazi, adjunct-directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten.

 

Maar de controverses hebben weinig gedaan om het enthousiasme van investeerders te temperen.

 

Airbnb zei eerder dat het aandelen verwachtte te verkopen tussen $ 56 en $ 60, maar verhoogde de prijs tot $ 68, omdat investeerders streden om aandelen te krijgen te midden van een ongekende stijging van de aandelenverkoop.

 

Het bedrijf is het nieuwste technologiebedrijf dat naar de beurs gaat in wat een recordjaar is geworden voor beursintroducties (IPO’s), omdat investeerders enthousiast nieuwe aanbiedingen hebben opgepikt en de aandelenmarkten zijn gestegen.

 

Op woensdag, toen het voedselleverancier DoorDash zijn beursdebuut maakte, stegen zijn aandelen met 85%.

 

Volgens gegevens van Dealogic is tot dusverre dit jaar meer dan $ 140 miljard opgehaald op Amerikaanse beurzen, waarmee het record van $ 107 miljard over het hele jaar op het hoogtepunt van de dotcom-boom in 1999 werd overtroffen.